sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

AMV-nettikisat - tulossa hitaasti mutta varmasti

Kun Tampere Kuplii -sarjakuvafestarien peruuntumisesta päätettiin, totesimme nopeasti haluavamme järjestää kuplivan AMV-kilpailun joka tapauksessa nettikisana. Tahto on yhä kova ja kisa on tulossa, mutta se osoittautui haasteena melkoisen suureksi. Myös Desuconin AMV-kisa korvataan nettikisalla, joten näitä odotellessa on hyvä aika avata hieman taustoja.

Videolähetys on tuttua

AMV-aktiiveista useampikin kappale vaikuttaa Tampereella, lähellä paikallista conivarastoa. Täältä löytyvät mm. Säätöyhteisö B2 ry:n ja Traconin tarvikkeet, joihin sisältyy merkittävä kokoelma videotuotannon välineitä: kameroita, mikrofoneja, miksereitä, valoja, lähetyspalvelimia ja paljon muuta.

Itse lähetyspuoli on hyvässä hapessa ja teimmekin jo pari koekuvausta. Paikalle tarvitaan vain juontaja, ja useamman metrin turvavälin päähän lähetyksen ohjaaja, jonka kiittämättömään työnkuvaan kuuluu melkoisen monen näppäimistön, kosketusnäytön ja ohjauspaneelin samanaikainen käyttö. Tämä puoli siis sujuu.

Etäosallistujien saaminen on pientä kikkailua

AMV-kisassa ei onneksi ole puhumassa vain juontaja. Tuomarien pitäisi kertoa mietteitään ja voittajilta olisi tärkeää kuulla ne kuuluisat "miltä nyt tuntuu" kysymyksen vastaukset. Lisäksi yleisön fiiliksiä - coneissa paremmin aplodeina tunnettuja - pitäisi saada mukaan. Tähän kaikkeen meillä on melko koherentti ajatus, mutta aivan helppoa se ei ole ollut.

Nettipuhelujärjestelmien kuvaa ja ääntä on helppo lähettää suoraan lähetykseen, mutta pitäisi varmistua että oikeaan aikaan on vain yhden henkilön ääni ja kuva lähetyksessä, kuitenkin niin että haastattelutkin sujuvat. Yleisön mietteiden toimittamiseen taas käy esim. Twitterin livekommentaarit lähetyksen yhteydessä (ei toki videoiden aikana), mutta tämäkin edellyttää myös moderointijärjestelmää ja sisällön teknistä muotoilua ruudulle.

Alustavan testauksen perusteella kaupallinen Google Meet -palvelu on melko hyvä optio haastatteluihin. Koodaajagurumme Sivis on myös jo saanut Twitteriin kehittäjäpääsyn, jonka pohjalta on koodattu pieni kommenttipalikka.

Lähetysteknologiassa on haasteita

Kuluneen parin viikon aikana on tullut luettua yksi tai kaksikin sataa eri dokumentaatiota siitä, miten verkkolähetyksen pystyy toteuttamaan ilman riippuvuutta tutuista videopalveluista kuten Youtube. Teoriassa se on täysin mahdollista, käytännössä se on melkoisen monen liikuvan osan summa. Lähetyksen voi studiolta tehdä vaikkapa tutulla OBS Studio -sovelluksella. On helppoa lähettää OBS-lähetys verkkopalvelimelle, katseltavaksi maksuttomalla VLC-ohjelmistolla.

Vaan entäpä kun kaikilla yleisöstä ei ole VLC:tä? Entäpä kun kaikilla ei ole niin nopeaa verkkoyhteyttä että kuvaa voi katsoa täysilaatuisena, joten se pitää välissä pakata myös heikompilaatuiseksi? Entäpä kun yhtä standardia tuetaan Mac/iPhone-alustoilla ja toista Windows/Android puolella? Entäpä kun lähetys ei voi olla avoinna aivan kaikille, vaan se pitää rajata suomalaiselle coniyleisölle? Prototyyppiä olemme jo testanneet, mutta kaikki erilaiset tarpeet tukeva monitoimiratkaisu vaatii vielä työtä.

Tekijänoikeusjärjestöt ovat paskiaisia

Paljon vähemmällä pääsisimme, jos kaikki voitaisiin lähettää Youtubessa. Tämä on liian totta, vaan jokainen conin videolähetystä Youtubeen tehnyt tietää, että automaattiset tekijänoikeusmonitoroinnit tekevät siitä vaikeaa. Pienikin pätkä väärää musiikkia väärässä kohtaa, ja se on siinä. Ei auta, vaikka olisit maksanut Teostolle luvat lähetyksestä ja kopioinnista.

Globaali tekijänoikeuslobby on tehnyt vuosikymmeniä kovaa työtä sen eteen, että järjestelmä olisi mahdollisimman vaikea, kallis, kankea, erityisen huono epäkaupallisille toimijoille ja järkyttävän epäreilu muusikoille joiden etua sen muka pitäisi ajaa. Tämän vuoksi oma lähetysjärjestelmä on ainoa tapa varmistua että lähetys saadaan näkymään alusta loppuun. Tällöin suojelurahojen maksu em. paskiaisille on riittävä tapa varmistua lainmukaisuudesta. 

Toki yksi optio olisi käyttää kolmansien osapuolien maksullisia lähetyspalveluita, mutta niihin ei conibudjeteilla ole asiaa. Täten vapaan lähdekoodin sovellukset ja omat palvelimet ovat ainoa realistinen tie eteenpäin.

Työ jatkuu ja ideat kelpaavat

Tätä kirjoittaessa pari seuraavaa työn vaihetta on jo kirjattu ylös, ja meillä on suunnitelma jatkoon. Jos kaikki etenee halutusti, saamme noin viikon sisään järjestettyä pidemmän koelähetyksen. Jos sekin sujuu, ilmoitamme Tampere Kupliin AMV-kilpailun aikataulusta noin viikon varoajalla.

Kisa lähetetään siis suorana lähetyksenä tiettyyn aikaan. Näillä näkymin sekä katsominen että yleisöäänestyksessä äänestäminen edellyttävät Kompassi-tunnuksen käyttöä. Koska tunnus löytyy jo isolta osalta conikävijöitä, kynnyksen pitäisi olla matala.

Paljon positiivistakin nettikisoista löytyy. Kun kameran oikein säätää, juontajalla ei tarvitse olla edes housuja jalassa. Eikä sen puoleen katsojillakaan. Eikä tällä kertaa kukaan moiti, jos katsomossa syödään sipsejä äänekkäästi kisan aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti