keskiviikko 22. huhtikuuta 2020

AMV-nettikisan katsominen

Kuten edellisessä blogauksessa taustoitettiin, AMV-nettikisojen rakentamisesta on tullut melkoinen projekti. Uskoaksemme olemme kuitenkin päässeet maaliin ja aloitamme nettiohjelmat ensin Tampere Kuplii 2020 AMV-show'lla. Jos kokemukset ovat hyvät, siirrymme tästä Tampere Kupliin AMV-kilpailuun viikkoa myöhemmin ja muitakin AMV-ohjelmia on luvassa samalla tekniikalla.

Tästä blogauksesta löydät valmistautumisohjeet katsojille, tekniset vaatimukset ja hieman taustatietoja. Lyhyt versio on tämä: tarvitset Kompassi-tunnuksen katseluun sekä äänestämiseen. Lisäksi, mikäli haluat osallistua kommentillasi suoraan lähetykseen, se tehdään Twitterin välityksellä. Lähetys alkaa puoli tuntia ennen itse ohjelman alkua amv.fi-sivustolla.

Kilpailun katsominen

Kilpailu lähetetään tavallisella web-sivulla, tekniikalla joka vastaa pitkälti Youtubea. Sivulle pitää kirjautua Kompassi-tunnuksella. Selain voi olla työpöytämallia (Windows/Mac) tai mobiili (Android/iOS). Työpöydällä on testattu Chrome ja Firefox, mobiilissa Android Chrome ja iOS Safari. Myös muut selaimet voivat toimia.

Kuvanlaatu riippuu käytettävissä olevasta verkon nopeudesta. Olemme rajanneet lähetyslaadun 720p-tarkkuuteen, jonka saa täydellä kuvanlaadulla käyttöön n. 5 Mbit-sec verkkoyhteyden nopeudella.

Verkkolähetys sallii tässä vaiheessa 500 samanaikaista katsojaa, joka vastaa Tampere Kupliissa käytettävän salin istumapaikkojen määrää. Tutkimme mahdollisuuksia kasvattaa tätä määrää jatkossa, mutta vaatimukset lähtevälle palvelimelle ovat melko huomattavat.

Kyse on suorasta lähetyksestä. Juontaja puhuu kameralle suoraan ja teknikko laittaa videot soimaan tietokoneelta, periaatteessa kuten conissakin. Lähetyksen viive katsojalle on n. 10-20 sekuntia katsojan verkkoyhteydestä ja selaimesta riippuen.

Lähetys avataan amv.fi sivustolle puoli tuntia ennen ohjelman alkua. Pyöritämme tämän puolen tunnin ajan edellisten kilpailujen AMV:itä ja ruudulla on ilmoitus ohjelman aloitusajasta. Tämä puolen tunnin aika mahdollisuuden katsojille varmistaa kaiken olevan kunnossa.

Yleisöäänestykseen osallistuminen

Yleisöäänestys tulee näkyviin samalle sivustolle kuin itse kilpailukin, eli Kompassi-kirjautumisen taakse. Kuten aiemmissa yleisöäänestyksissä, myös tässä voi vaihtaa mieltään. Viimeisin annettu ääni jää voimaan.

Tervehdysten lähettäminen suoraan lähetykseen, "virtuaaliaplodit"

Lähetyksen juonto- ja haastatteluosuuksien aikana on mahdollista lähettää ohjelmaan terveisiä tai kommentteja. Kommentit lähetetään Twitterin välityksellä ja ne tunnistetaan tietyllä aihetunnisteella (hashtag), joka ilmoitetaan lähetyksessä. Moderaattori tarkistaa viestit ennen hyväksyntää lähetykseen. Juontaja voi myös kommentoida esitettyjä tervehdyksiä, mutta huomaathan aiemmin mainitun viiveen.

Erityisjärjestelyt kilpailijoille ja tuomareille

Kilpailijoille ja tuomareille järjestetään erillinen, hieman teknisempi tapa lähetyksen seuraamiseen. Se lähetetään eri verkkoyhteyden kautta, eikä siten vaikuta 500 hengen maksimikapasiteettiin. Tässä lähetyksessä on viive saatu puristettua noin kolmeen sekuntiin. Tämä optio vaatii katsojalta huomattavasti enemmän säätöä sekä kuormittaa myös verkkoa reilummin, siksi tätä optiota ei tarjota kaikille katsojille ainakaan tässä vaiheessa.

Kilpailijat ja tuomarit osallistuvat lähetykseen Jitsi Meet -ohjelmalla, joko vain äänellä tai halutessaan myös videokuvalla. Jitsi-keskustelun sisältö lähetetään siis osana lähetystä, eikä yleisön ole tarpeen käyttää sitä.

Henkinen läheisyys, fyysinen etäisyys

Videon lähetystä toteuttaa samassa sijainnissa kolmen hengen tiimi, isossa neuvotteluhuoneessa, merkittävän turvavälin päässä toisistaan. He ovat juontaja/haastattelija, tekninen tuottaja sekä lähetyksen ja yleisöäänestyksen tarkkailija. Kaikki muut toimijat osallistuvat järjestelyihin kotoa käsin.

Kiitoslista

AMV.fi:n lähetysprojekti sisältää melkoisen kokoelman teknologiaa sekä useilta eri tahoilta saatuja avustuksia. AMV.fi haluaa osoittaa kiitoksensa seuraaville tahoille, jotka mahdollistavat verkkolähetysten tekemisen.

 • Pahalammen Verkot - verkkokapasiteetti
 • Säätöyhteisö B2 ry - videon käsittelylaitteet ja lähetyspalvelimet
 • Tammer Brands oy - PTZ-kamerat ja äänilaitteet
 • Tracon ry - PTZ- ja videokamerat

Avoimen lähdekoodin järjestelmät

 • Debian Project - käyttöjärjestelmä, jolla pääosa seuraavista pyörii
 • FFMpeg - videolähetyksen uudelleenpakkaus eri yhteysnopeuksille
 • HAProxy - videolähetyksen erillislähetys kisaajille ja tuomareille
 • Jitsi - videoneuvottelu
 • Kompassi - suomalaisten conien tapahtumanjärjestelysovellus
 • Nginx - lähetyspalvelin
 • OBS Project - videon lähetysohjelmisto

5 kommenttia:

 1. Tuleeko uusintaa? Telian katkos aiheutti ongelmia internetin kanssa etten päässyt näkemään

  VastaaPoista
 2. Uusintaa odotellessa! Tuli niin äkkiä tämä ilmoitus, että jäi välistä.

  VastaaPoista
 3. Järjestämme siis uusinnan. Otetaan vaikkapa ensi viikonlopun kisa ensin, sitten järjestetään uusinta-ajat sekä show'lle että kisalle. Ilmoitamme ajat AMV.fi someissa sekä sivuilla.

  VastaaPoista
 4. Olisi kiva, että näistä kisoista tulisi jonkin sortin tallenne johonkin. En valitettavasti pääse katsomaan, vaikka halukkuutta on. ):

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekijänoikeussyyt estävät tallenteen laittamisen jakoon - haluaisimme kyllä. Mutta, aiomme esittää uusintana tämän parin viikon sisään.

   Poista